TÉMÁK, Kategóriák

Amit tudnia érdemes a vérszegénység és a vesebetegség kapcsolatáról

587
HOZZÁSZÓLÁS:

A csontvelőműködés zavara és egyéb okok következtében a vérben a vörösvértveseko-veseciszta-veserak-veseelegtelenseg-vesegyulladas-03estek száma csökken, sokszor nagymértékben, aminek következtében a beteg halvány. Sokszor ez a halványság vezeti orvoshoz a magát gyengének érző egyént. Számtalan esetben ez az első tünet, ami alapján a vizsgálatok megindulnak, és ami a helyes diagnózist, a vesebaj megállapítását eredményezi.

Mi okozza ezeket a súlyos tüneteket?

Erre egyértelmű választ nem tudunk adni. Az kétségtelen, hogy a kiváltó ok nem egyetlen anyag. A veseműködés megromlása következtében a szervezetben visszamaradt nitrogéntartalmú mérgek nemcsak a vérben és a szövetnedvekben, tehát a sejteken kívül halmozódnak fel, hanem a sejtekben is. Ezek az anyagok normális körülmények között is előfordulnak bizonyos mennyiségben a sejtekben és a sejtek között; de ha nem ürülnek ki a vesén keresztül, egyre nagyobb mennyiségben halmozódnak fel, s mérgezik a szervezetet.

A nitrogéntartalmú anyagokon kívül a magnézium és a kálium megszaporodása, a nátrium és a kálium megoszlásának megváltozása a sejteken belül és kívül, és még több ismerős és ismeretlen tényező együttesen hozzák létre azt a tünetcsoportot, amelyet urémiának nevezünk.

A veseműködés kezdeti romlásakor a beteg vérének maradéknitrogén-tartalma már emelkedett lehet, de még kóros tünetek nincsenek. Ezt az állapotot azotémiának nevezzük.

Kórházi kezelésre van szükség

Súlyos esetben a kezelés már csak intézetben lehetséges. A só- és folyadékháztartást rendezni, megfelelő étrendet kialakítani vagy — ha a beteg nem tud enni és inni — a folyadékot és a tápanyagokat a vérbe beadni (infúzió), a szívet, a magas vérnyomást gyógykezelni már nem lehet odahaza.

Amennyiben ezek a kezelések nem vezetnek célhoz, és a beteg állapota tovább romlik, úgy az utóbbi időben három új lehetőség kínálkozik ahhoz, hogy a panaszokat enyhítsék, vagy akár meg is szüntessék.

Ezek: az ún. szükséges (esszenciális) aminosavakat tartalmazó, de fehérjeszegény étrend, a krónikus művesekezelés és a veseátültetés. 

587
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]